Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (2024)

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Twee lagen

In het voorbeeld hebben we twee lagen tot onze beschikking: één met het eiland en één met het water. Deze hebben wij eerder al van elkaar gescheiden door een selectie te maken met behulp van Onderwerp selecteren. Hier hebben we een nieuwe laag van gemaakt, waarbij we de selectie in de achtergrond hebben laten opvullen.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (1)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (2)

Transformatie starten

Laten we zeggen dat we het eiland net wat kleiner willen maken. Daarvoor moeten we het eiland transformeren. Zorg dat je de laag met het eiland hebt aangeklikt in je Lagenpaneel. Ga dan naar het menu Bewerken bovenaan en kies vervolgens voor Vrije transformatie. Dit kan ook veel sneller: via de toetscombinatie Ctrl+T of Cmd+T.

Je krijgt vervolgens een transformatiekader om het eiland te zien. Hiervan kun je de hoeken of de transformatiepunten langs de zijdes pakken om het eiland te vergroten of verkleinen.

Ook kun je werken met de opties die bij de transformatie bovenaan in Photoshop verschijnen. Je hebt hier (van links naar rechts) controle over de positie, de schaal, de rotatie en opties voor het schuintrekken van de laag. Deze opties zijn bijvoorbeeld handig als je exact weet hoeveel kleiner je een laag wilt maken. Je hoeft dan alleen het correcte percentage in te vullen bij Schaal.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (3)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (4)

Alt en shift

Als je één van de hoeken van het transformatiegebied pakt, schaalt Photoshop de laag vanuit/naar de tegengestelde hoek. Het is ook mogelijk om naar het midden van de laag toe te transformeren, wat in veel gevallen handig kan zijn. Dit doe je door de Alt-toets of Option-toets vast te houden tijdens het schalen.

Wat we ook merken, is dat de laag niet vervormt: de verhouding blijft gelijk. In eerdere edities van Photoshop moest je hiervoor de Shift-toets ingedrukt houden, maar in de huidige editie moet dat juist niet meer. Als je nu Shift ingedrukt houdt tijdens het transformeren, vervorm je de laag juist wél. Dit willen we over het algemeen niet voor pixellagen als deze, maar voor andere soorten lagen kan het van pas komen, zoals vormen of teksten.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (5)

Roteren

Als je vlak buiten het transformatiekader gaat staan met je muis, krijg je een elleboogpijltje in beeld. Dit betekent dat als je nu klikt en sleept, je de laag kunt roteren. Dat kan met de vrije hand. Houd je tijdens het roteren de Shift-toets ingedrukt, dan wordt de rotatie beperkt tot hoeveelheden van 15 graden.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (6)

Schuin

Je kunt je laag ook vervormen door deze schuin te trekken. Dit is handig als je lagen van perspectief wilt veranderen. Je doet dit door één van de hoeken van de laag verslepen met Ctrl of Cmd ingedrukt.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (7)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (8)

Meer opties

Als we in vrije transformatie ( Ctrl+T/Cmd+T) klikken met de rechtermuisknop, dan krijg je een hoop andere opties te zien. De eerste groep van opties beperkt de mogelijkheden van de transformatie: als we bijvoorbeeld op schalen klikken, kunnen we de laag alleen schalen en niks anders. De handigste opties vinden we onderaan in het contextmenu: het is vaak wenselijk om een laag horizontaal of verticaal om te draaien (te spiegelen).

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (9)

Uitgebreid vervormen

Wanneer we in vrije transformatie zitten, hebben we boven in beeld een knop waarmee we de laag uitgebreider kunnen vervormen. Klik je hierop, dan verandert je transformatiekader. Met punten die je nu ziet, kun je de laag helemaal vervormen en in compleet andere vormen veranderen.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (10)

In eerste instantie doe je dit alleen vanuit de hoeken en zijdes. Je hebt echter ook de mogelijkheid om de vervorming te splitsen. Hiervoor gebruik je de knoppen links in je menubalk bovenin. Wanneer we het eerste icoontje aanklikken, kunnen we een horizontaal en verticaal transformatiepunt toevoegen, waarmee we de laag nog verder kunnen vervormen.

Wil je liever een bepaalde stijl over je laag hebben? Dat kan door het werken met laagstijlen in Photoshop.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (12)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (13)

Destructief

Iets waar je op moet letten als je lagen transformeert, is het feit dat transformaties destructieve handelingen zijn. Om te demonstreren wat we daarmee bedoelen, schetsen we even het volgende voorbeeld. In eerste instantie maken we met vrije transformatie het eiland piepklein. We bevestigen deze transformatie meteen met een druk op Enter.

Wil je deze transformatie nu later toch terugdraaien door nogmaals te transformeren en het eiland groter te trekken, dan zie je dat de kwaliteit van je afbeelding sterk achteruit is gegaan.

Als we een laag zomaar kleiner maken, gooien we dus informatie weg, die we niet meer terugkrijgen wanneer we de laag weer groter maken. Dit is belangrijk om in de gaten te houden als je gaat transformeren. Gelukkig kun je ook op een non-destructieve manier aan de slag in Photoshop.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (14)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (15)

Marionet verdraaien

Een functie die wel iets weg heeft van de transformatie, is Marionet verdraaien. Hiermee kunnen we lagen als een marionet vervormen, om bijvoorbeeld een lichaamsdeel in een andere positie te zetten.

Onderwerp

We gaan aan de slag met een uil, oefenbestand 6.5-Marionet verdraaien, die voor het gemak al op een eigen laag is gezet (dit deden we weer met behulp van Onderwerp selecteren, en we sloegen de nieuwe laag op als los png-bestand).

Deze uil kunnen we als een marionet besturen met behulp van Photoshop. Ga naar het menu Bewerken / Marionet verdraaien. Wanneer je hierop klikt, krijg je een soort net te zien over je laag. Aan de punten waar lijnen samenkomen, kunnen we transformatiepunten toevoegen.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (16)
Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (17)

Eigen punten

Voor wat we nu willen, is het handiger om het net uit te schakelen. Daarvoor vind je bovenaan in de optiebalk een vinkje bij Net tonen. Schakel het uit, en je ziet de uil zonder net. Klik nu op het uiteinde van de linkervleugel om zelf een punt toe te voegen. Voeg daarna nog twee punten toe aan de vleugel: één in het midden en één bij de schouder.

Nu heb je al genoeg punten om de vleugel te gaan vervormen. Pak het uiteinde van de vleugel, en sleep dit naar rechts om de vleugel af te buigen.

Je ziet dat je Marionet verdraaien kunt gebruiken om een vleugel in een andere positie te zetten. Dit kan natuurlijk ook met een arm of met een tak van een boom.

Wanneer je tevreden bent met de transformatie, druk je op Enter of klik je op het vinkje bovenaan. Let op: ook Marionet verdraaien is een destructieve handeling, dus je kunt deze transformatie achteraf niet meer aanpassen.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (18)

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over maskers en aanpassingslagen
  • De basis voor het werken met lagen
  • Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten
  • Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer

Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren - Zoom Academy | Fotografietips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6179

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.